The reason I want to learn Japanese

Learning Japanese Language (Nihongo) from Basic Words and Common Phrases

Here are several basic Japanese language (Nihongo) words and common phrases that I am trying to learn.

Basic words:

  1. Anata. あなた. You.
  2. Watashi. わたし. I.

Common phrases:

  1. Konnichi wa. コニチワあ. Hello.
  2. Arigatou gozaimasu. ありがと ございます. Thank you.
  3. Anata wa dou desuka? あなた わ どう ですか? How are you?
  4. Watashi wa yokunaidesu. わたしわ よくないです. I am not good.
  5. Doushite yokunai desuka? どうして よくない ですか? Why is it not good?
  6. Daijoubu. 大丈夫. All right.
  7. Doushite? どうして? Why?
  8. Byouki desuka? びょうき ですか? Do you feel ill?
  9. Sumimasen. すみません. I am sorry.
  10. Douzo yoroshiku onegaishimasu. どうぞ よろしく おねがいします. Please I need your guidance.

 

Like this article? Please share this article with others:

EBA Internship 2015-2016

EBA Internship Program aims at matching top performing students with cutting-edge companies for JOB OPPORTUNITY.

EBA Internship Program 2015-2016

Info session: http://www.slideshare.net/ceefour/eba-internship-program-20152016

 

1. INTERNSHIP PROGRAM

There are two types of internship programs. Details will be explained in info-session.

 

EBA Internship

EBA Master Internship

 Internship process  EBA Internship 2015

EBAmasterInternshipFlow

 Conditions
  • 3rd year undergraduate students and above.
  • Master students and Ph. D. students is preferable. 
  • Business experience is a plus
 Pre-selection process
  • Application screening
  • Logical communication test
  • Interview (tentatively)
  • Application screening
  • Logical communication test
  • Academic research presentation and interview
    (Interviewer: Academic advisors, EBA coordinator, company representative)

 

2. INTERNSHIP PROCESS

VIRTUAL INTERNSHIP

ONSITE INTERNSHIP

scenario_virtual_en scenario_onsite
A practical learning opportunity that students complete tasks assigned by company supervisors and interact via online communication (videoconference, e-mail). A hands-on experience in real international work environment where students have opportunity to present their internship outcome to the top management of company.

 

3. PARTICIPATING COMPANIES & TENTATIVE SCHEDULE

  NTT Data Co., Ltd. Weathernews Inc.  NEC Co., Ltd. KDDI Co., Ltd.
Field of Internship: Smart community by cloud technology IT, Engineer, Marketing, Meteorology Market Research or business model proposal Mobile data application analysis
Company’s website NTT Data Weathernews  NEC  KDDI
Application deadline Application is not opened yet. 2015/09/30 (23:59 JST) 2015/09/30 (23:59 JST) 2015/09/30 (23:59 JST)
Available positionsfor onsite internship  1-2 students  around 5(To be confirmed)  1-2 students  1 student
Type of internship EBA internship EBA internship  EBA Master Internship EBA Master Internship
Preferred skills
  • Computer Network, LINUX,
  • Web application development skills
  • Logical thinking
  • Self-standing (work under minimum guidance)
  • IT intern: FreeBSD, Perl, C, C++, HTML5, CSS3, JavaScript, UNIX platform, Creativity
  • Marketing intern: Problem solving, Business model, Creativity
  • Meteorological intern: To be confirmed
  • Research & analysis skills, Logical thinking/writing
  • Business planning skill
  • Knowledge of energy related business or solutions, Cloud, Big Data
  • PowerPoint presentation skill
  • Japanese-level: daily life communication
  • Knowledge of TCP / IP
  • Programming skills C++, Perl, RUBY, or Java (more than one is desired.)
Virtual internship: To be confirmed 2015/11~12(To be confirmed) 2015/11~12
(To be confirmed)
2015/11
Onsite internship in Japan* To be confirmed 2016/01~02 or 2016/06~08(To be confirmed) 2015/11 and/or2016/01~02
(To be confirmed)
2016/01~02

Notes:

  • * =Schedule to be confirmed with companies and selected students
  • Main language used in this internship: ENGLISH

4. ELIGIBILITY

  • Students from partnering universities of  EBA Consortium and SOI Asia Project who are expecting to graduate in 2016 or before March 2017 (Students, who already graduated, are also welcome).
  • Interested in full-time job opportunity in Japan after graduation

5. HOW TO APPLY

Submit the following documents to eba.internship[at]gmail.com

  • Download form>>EBA2015-internship-application
  • Copy of transcript
  • Resume
  • Copy of English Proficiency test score (e.g. TOEFL, IELTS, TOEIC or others) (If any)
  • Recommendation letter from faculty members

6. FINANCIAL SUPPORTS [To be determined]

  • Two-way air ticket, accommodation, and travel insurance (only for official EBA activities) will be provided to successful internship candidates.
  • Other excluded expenses: 200-250 USD (weekly)
    • Daily meals and local transportation
    • Social and entertainment
    • Visa fee & Visa processing fee

 

7. INFO-SESSION

Brief introduction of internship program, overview of company, and internship assignment presented by EBA coordinator.

See http://www.slideshare.net/ceefour/eba-internship-program-20152016

 

Any questions, please contact [email protected]

Like this article? Please share this article with others:
Bahasa yang Mudah Dipelajari?

Bahasa yang Mudah Dipelajari?

Beberapa hari terakhir ini saya dapat kesempatan belajar bahasa Jepang. Berhubung alfabetnya beda, syarat dasarnya ya menghafal alfabet hiragana, alfabet katakana, dan beberapa kanji penting.

Meski baru tau dikit banget, tapi bagi saya hiragana dan katakana relatif mudah dipelajari. Kalau rajin latihan, mungkin dalam 1-3 bulan sudah lancar membaca dan menulis. Mengartikannya mah urusan lain hehe…

Yang jauh lebih sulit tentunya kanji, yang sampai sekarang saya belum nemu logikanya, dan cuma menghafal dengan imajinasi misal “nasi rantang dibungkus” (画), “manusia kepala tiga lari bawa tongkat” (像), dsb. Hehe

Kosakata dan grammar bahasa Jepang sendiri menurut saya cukup to the point dan relatif mudah dipelajari (given time and practice, of course). Hambatan utamanya kayanya di kanji.

Saya jadi mikir, tingkat mudah dan sulitnya bahasa itu kaya apa? Jadi pingin bandingin…

Hiragana ada 46 karakter. Katakana ada 48 karakter. Total 94 karakter yang wajib hafal. Harusnya sih to the point, tapi ada beberapa hal yang saya perhatikan. Pertama, semua vokal hiragana bentuknya agak kompleks (bagi pemula seperti saya), misalnya い (i) menurut saya lebih kompleks daripada し (shi), dua-duanya karakter yang sering dipakai. Kedua, ada karakter yang mirip banget, yaitu ソ (katakana “so” digores dari kanan) dan ン (katakana “n” digores dari bawah). Kalo di kaligrafi bisa dibaca per huruf, tapi kalo tulisannya kecil-kecil, kayanya harus lihat konteks katanya baru tau itu “so” atau “n”.

Plus kanji… yang totalnya bisa belasan ribu, tapi untuk keperluan umum di Jepang, “kayanya” 1000-2000 kanji udah cukup ya? (Maybe, just a guess)

Jadi menurut saya, Nihongo termasuk high difficulty… cuma “high” bukan “extreme” karena, masih ada yang lebih sulit lagi yaitu Chinese hehe.

Sebagai perbandingan, alfabet latin hanya 26 karakter kapital. Tapii ada variasi huruf kecil juga jadi total sekitar 40an karakter latin. Bahasanya sendiri bisa English atau Indonesia dan lain-lain. Menurut saya English itu medium difficulty dan Indonesian medium-high, karena di bahasa Indonesia lebih banyak imbuhan daripada bahasa Inggris.

Ada satu bahasa lagi yang ingin saya share, yaitu bahasa Arab yang digunakan dalam Al-Quran. Alfabet Arab hanya berjumlah 28 karakter, dan menurut saya nyaris tanpa variasi karena bentuk dalam sambungannya masih mirip aslinya. Tidak ada huruf kecil atau besar. Karakter yang paling sering ditemui yaitu a (ا) menulisnya juga paling mudah. Berbeda dengan bahasa lainnya yang menggunakan 5 vokal, Arab hanya mengenal 3 vokal, dan menulisnya pun mudah: a (اَ), i (اِ), u (اُ). Sebagian besar kosakata Arab yang artinya berhubungan berasal dari akar kata yang sama, misal كتب kataba (buku), مكتب maktab (meja), dan يكيب yaktab (menulis). Bahkan saking intuitifnya vokal ini, tulisan Arab informal dapat dibaca tanpa menuliskan vokal sama sekali. Jadi menulis Arab informal bisa lebih cepat dibanding latin atau alfabet lain.

Setelah belajar alfabet Arab, tingkat berikutnya adalah belajar ilmu tajwid. Setelah menguasai tajwid maka dapat membaca dan menulis bahasa Arab apa pun, termasuk membaca Al-Quran.

Saat di Keio University Shonan Fujisawa Campus saya bertemu Saeed Keisuka Todaさん, mualaf asli Nippon yang baru 4 tahun belajar Islam, tapi Arabnya (baik tulis maupun lisan) sudah jauh lebih lancar daripada saya, dan mungkin lebih lancar daripada sebagian dari yang baca. Menurut saya itu satu bukti mudahnya belajar membaca dan berbahasa Arab.

Berbeda dengan penulisan alfabetnya, struktur grammar dan sastra dalam bahasa Arab bertingkat dan dalam. Belajar bahasa sehari-hari Arab sama mudahnya dengan bahasa lain, tapi dalam Al-Quran terdapat ayat-ayat yang mudah maupun ayat-ayat yang menggunakan tata bahasa sastra Arab yang tinggi.

Alhamdulillah untuk membaca Al-Quran yang diwajibkan untuk semua muslim, tetap menggunakan alfabet dan bahasa yang paling mudah dipelajari, dengan hanya 28 karakter dan 3 vokal.

إنشاء الله…
Bagi saya ini pembuktian untuk ayat berikut, jadi tunggu apalagi kita untuk belajar bahasa Arab dan mempelajari Al-Quran lebih dalam?

“Maka sesungguhnya telah Kami mudahkan Al Quran itu dengan bahasamu, agar kamu dapat memberi kabar gembira dengan Al Quran itu kepada orang-orang yang bertakwa, dan agar kamu memberi peringatan dengannya kepada kaum yang membangkang.”
(QS. Maryam:97)

Like this article? Please share this article with others: